Jul 13, 2013

Macaroons.

Assalamualaikum (:

So Alhamdulillah today dah masuk hari ke dua puasa, i had an exam at 8am tadi, but time exam dah sleepy gila sebab tidur tak cukup. Went back and skipped Immune class memuahaha. Lepas bangun, biasalah. Lapar. Lepas tu gatal. Tengok gambar food. I saw macaroons picture. Teringin gila nak makan and there is not other way to get it other than buat sendiri since Jordan is so expensive with this kind of food. Nak dapat pun kena pergi Amman. Kirim salam lah bang. 

So ill write down cara cara & bahan yang buat tadi, supaya bila dah lupa nanti senanglah tengok balik dekat sini. So basically what we need ;

The Shell
-140g icing sugar
-80g almond granules
-2 white eggs
-65g castor sugar

Fillings
-Nutella
-Brown Sugar 1 cup
-Thick cream or whipping cream 1/2 cup
-2 tablespoon salt
- Butter 1/2 cup

I dont have any pictures time pemprosesan ni sebab im using iPad so besar, so leceh, so maleh.

Mixerkan using Max speed white sugar tu macam buat pavlova, sampai dia nampak very fluffy and kalau terlangkupkan, tak jatuh. Then selangkan dengan gula castor sikit sikit. K settle.
Icing sugar tadi dengan almond granules ayakkan dan slow slow masukkan dalam white eggs yang dah dimixer tadi. But, kacau pakai spatula je. Jangan guna mixer! Takut nanti cair. And bahagikan ikut berapa colour yg nak, dan kacau pakai spatula (:

Dah settle tu, masukkan dalam pipping beg, buat dalam ukuran 20sen Malaysia. Tapi sebab diri ini terlebih rajin, tadi lukis siap siap bulat atas baking paper. Biarkan rehat dalam 30 mins utk kering before masuk dalam oven.



Panaskan dalam 10mins 150celcius, dan bake dalam 15-20 mins 140celcius. Dah siap, sejukkan. Bila betul betul sejuk, baru angkat dari baking paper tadi.

Okay now untuk fillings. Kalau tahap malas sangat, letak je Nutella. Kalau rajin, buatlah strawberry fillings ke Salted Caramel fillings ke. 

Strawberry fillings; 
Butter mix dengan Strawberry Jam

Salted Caramel fillings; 
Cairkan butter, tambah brown sugar, kacau kacau, and letak thick cream, kalau nak pekat lagi, tambah sikit corn starch, tabur garam sikit and masukkan dalam peti ais dalam 2 jam before letak atas caramel.

SIAPPP

                       Source; Tumbler

No comments:

Post a Comment

Please leave a feedback, any kind of!